Beli ikan cencaru di NSK, murah rupanya cencaru ni.. lain kali boleh beli lagi.
carimakan search resepi di internet, biasa la.. tak pernah buat.
Bahan- bahan:
- 2 ekor ikan cencaru
- 5 batang cili merah
- bawang besar
- asam jawa
- garam secukup rasa
- minyak masak
Cara - caranya:
- Bersihkan ikan dan belah bahagian belakang. letak garam dan kunyit seperti nak goreng ikan.
- Tumbuk cili merah bersama bawang besar, jika mahu pedas letak cili padi (citarasa sendiri).
- Setelah selesai, gaul cili dengan air asam jawa pekat, sedikit garam.
- Ambil cili tadi, masukkan di bahagian belakang ikan.
- panaskan sedikit minyak, setelah minyak panas goreng ikan sehingga garing.
- angkat dan hidangkan.
Hasilnya:
cencaru yang disumbat
menu tambahan - kangkung goreng sos tiram
Hasil selepas makan:
Selamat Mencuba !
No comments:
Post a Comment