Tabung Cuti Cuti Malaysia

Suka Makan Macam Kami Sila Ikut

Semoga Berkekalan...!

Daisypath Anniversary tickers

Monday, February 27, 2012

Cencaru disumbat Sambal

Pertama kali carimakan cuba buat cencaru sumbat sendiri, selama ni tengok ja mak buat..hehehe

Beli ikan cencaru di NSK, murah rupanya cencaru ni.. lain kali boleh beli lagi.

carimakan search resepi di internet, biasa la.. tak pernah buat.


Bahan- bahan:

- 2 ekor ikan cencaru
- 5 batang cili merah
- bawang besar
- asam jawa
- garam secukup rasa
- minyak masak


Cara - caranya:

- Bersihkan ikan dan belah bahagian belakang. letak garam dan kunyit seperti nak goreng ikan.
- Tumbuk cili merah bersama bawang besar, jika mahu pedas letak cili padi (citarasa sendiri).
- Setelah selesai, gaul cili dengan air asam jawa pekat, sedikit garam.
- Ambil cili tadi, masukkan di bahagian belakang ikan.

- panaskan sedikit minyak, setelah minyak panas goreng ikan sehingga garing.
- angkat dan hidangkan.

Hasilnya:


 cencaru yang disumbat



 menu tambahan - kangkung goreng sos tiram


Hasil selepas makan:




Selamat Mencuba !

No comments:

Post a Comment

Penaja